loader image
Bine ai venit la Centrul de Excelență în Stomatologie
Atelierul de Dinți, din Vaslui
 • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30 / Weekend - Inchis

Blog

Implant dentar versus proteză mobilă? Care este soluția potrivită pentru tine?

Implant dentar versus proteză mobilă? Care este soluția potrivită pentru tine?

Implant dentar versus proteză mobilă? Care este soluția potrivită pentru tine?

Când dinții lipsă încep să fie o problemă funcțională și estetică, stomatologia oferă câteva opțiuni care să rezolve problema. Cele mai utilizate soluții pentru restaurarea danturii sunt, în funcție de patologia existentă, diferitele tipuri de implant dentar și proteza mobila.

Protezele dentare mobile și implanturile dentare au fiecare propriile avantaje și dezavantaje, așa că este important să discuți, în detaliu, cu medicul stomatolog, înainte de a face o alegere. 

Există, însă, și diferențe semnificative între cele două soluții dentare. Iată câteva explicații pentru fiecare abordare, care ar trebui luate în considerare înainte de a decide ce alegi.

Implant dentar versus proteză mobilă: procedură de tratament

Implant dentar 

Un implant dentar începe cu extragerea rădăcinii deteriorate, acolo unde este cazul. Odată ce rădăcina a dispărut sau dacă rădăcina a fost îndepărtată anterior, se introduce un “șurub” în osul maxilarului, care va avea rol de rădăcină.

Partea superioară a “șurubului” va fi prevăzută cu o coroană, odată ce osul a început să crească în jurul implantului, fixându-l pe loc.

Pasul final este atașarea coroanei – o lucrare protetică din ceramică, ce imită perfect aspectul dinților naturali, realizată pentru a se potrivi cu dinții alăturați. 

Implantul dentar oferă multe opțiuni de reconstruire a danturii:

 • Implanturi singulare, atunci când există un singur dinte lipsă;
 • Implanturi all on 4, atunci când este nevoie de reconstruirea totală a danturii, unde se folosesc 4 șuruburi;
 • Implanturi all on 6, atunci când este nevoie de reconstruire totală, posibilă pe 6 implanturi.

Calitatea implantului variază în funcție de materialele din care este realizat, tehnica de implantare și întreg procesul de recuperare și implant. La Centrul de Excelență în Stomatologie – Atelierul de Dinți, folosim cele mai performante sisteme de implant dentar, printre care implantul german premium Biotec B1, Megagen și Straumann BLX – cel mai bun sistem de implant dentar din lume, soluții de încredere pentru o dantură rezistentă.

Proteză mobile

Protezele dentare mobile sunt dinți detașabili, protetici, care pot fi montați indiferent de densitatea osoasă prezentă.

Protezele dentare pot fi seturi complete care înlocuiesc toți dinții de pe maxilarele superioare și inferioare sau pot fi făcute pentru a înlocui doar câțiva dinți lipsă.

Protezele dentare mobile sunt realizate prin amprentarea gingiilor superioare sau inferioare (sau ambele).

Înainte de a face protezele, medicul stomatolog va studia mușcătura și alinierea maxilarelor superior și inferior pentru a se asigura că lungimea protezelor va permite funcțiile de mestecare și vorbire într-un mod optim.

Apoi, va fi realizat un set preliminar de proteze, cu ajutorul cărora se vor face toate modificările necesare de aliniere sau lungime a dinților.

Implant dentar: avantaje și dezavantaje

Implanturile dentare Straumann, Megagen și Biotec reprezintă opțiunile cele mai calitative pe care le oferă în prezent, industria producătorilor de astfel de soluții fixe de reabilitare dentare. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de cele mai bune rezultate ale implanturilor dentare, este indicat să cântărești avantajele și dezavantajele acestora. 

Avantajele implanturilor dentare

 • Arată și funcționează exact ca dinții naturali.
 • Reprezintă o soluție de lungă durată.
 • Îngrijirea implanturilor dentare este destul de ușoară, exact ca la dinții naturali.
 • Implanturile dentare pot rezista toată viața dacă sunt îngrijite corespunzător.
 • Soluțiile moderne nu necesită tratament de durată și vizite multiple la dentist.

Dezavantajele implanturilor dentare:

 • Pot fi un tratament costisitor. Însă la Centrul de Excelență în Stomatologie – Atelierul de Dinți oferim opțiunea achitării tratamentelor în rate, prin partenerul TBI Bank.
 • Rezultatul depinde de aptitudinile medicului stomatolog. La Atelierul de Dinți, medicii noștri cu competență în implantologie oferă garanția rezultatelor excelente, pe termen lung.
 • Implanturile dentare sunt o procedură chirurgicală și, deși este considerată sigură, complicațiile nu pot fi excluse. Riscurile includ infecții, leziuni ale nervilor sau sângerări. Factori precum igiena precară și fumatul pot crește riscul de infecții.

Proteză mobilă: avantaje și dezavantaje

Protezele mobile Candulor sunt o soluție perfectă de tratament pentru persoanele care doresc să-și recapete funcțiile dentare. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de cele mai bune rezultate ale protezelor dentare mobile, este indicat să cântărești avantajele și dezavantajele acestora. 

Avantajele protezelor mobile

 • Nu este necesară nicio intervenție chirurgicală.
 • Obținerea protezelor dentare este ușoară, simplă și rapidă, în principal pentru că nu este necesară o intervenție chirurgicală.
 • Reprezintă un tratament relativ mai ieftin. Este nevoie de mai puțin material și procedura necesită mai puțin timp, reducând costul.
 • Sunt ușor de modificat sau reparat, dacă apar fisuri sau nu se potrivesc formei gingiilor tale.

Dezavantajele protezelor mobile

 • Deși sunt eficiente, protezele se uzează și vor trebui înlocuite pe măsură ce trece timpul.
 • Există multe proceduri implicate în obținerea protezelor dentare, iar procesul poate fi frustrant. 
 • S-ar putea să porți proteze temporare, care pot fi incomode, între vizitele la dentist.
 • Nu rezistă la fel de bine ca implanturile dentare.

Implant dentar versus proteză: Când optezi pentru fiecare?

Implanturile dentare și protezele mobile sunt ambele opțiuni viabile pentru persoanele în vârstă sau pentru orice persoană care prezintă o dantură incompletă.

Protezele dentare, în forma lor tradițională, reprezintă, adesea, cea mai accesibilă opțiune. Cu toate acestea, costul scăzut poate veni, uneori, cu prețul confortului, durabilității și rezultatului general.

Implanturile dentare au un preț mai mare, dar costul vine cu beneficii și mai mari. Rezultatele unui implant oferă o stabilitate mai bună, un confort sporit și un aspect mai natural.

Alegerea oricăreia dintre soluțiile de reconstruire a danturii, fie că vorbim de implant sau de proteză, ar trebui să fie realizată împreună cu medicul dentist.

În cele din urmă, alegerea implanturilor sau a protezelor rezultă după o analiză atentă a mai multor factori, cum ar fi sănătatea generală, prezența osului pentru inserarea implanturilor, situația financiară și rezultatul final dorit. Discută cu medicul tău dentist despre cele mai bune variante potrivite cazului și priorităților tale!

Write a Comment

Am fost extrem de multumita de serviciile oferite de Atelierul de Dinti. Echipa a fost foarte amabila si a raspuns cu rabdare tuturor intrebarilor mele. Tratamentul a fost eficient si confortabil si am obtinut un zambet sanatos si frumos. Recomand cu incredere!

Alex Ardelean
Alex Ardelean

“Recomand! Medici foarte bine pregătiți care abordează fiecare pacient cu mult calm și empatie..”

Adrian Macsmiov
Adrian Macsmiov

“Am fost placut surprinsa de experienta mea la Atelierul de Dinti. Mi-am facut un tratament de albire dentara si am obtinut un zambet alb si stralucitor in doar o sedinta. Echipa a fost prietenoasa si profesionista si mi-a explicat tot procesul in detaliu. Recomand cu caldura!.”

Laura Popa
Laura Popa
Atelieruldedinti.ro